Att låta solens upp- respektive nedgång styra belysningen i ditt smarta hem är väldigt populärt. Här visar vi hur enkelt det är att skapa en regel med solen i fokus i Veras UI7.

Börja med att se till att din box är registrerad på rätt sätt och på rätt plats med korrekt tidszon, väder och datumformat. Detta kan du göra genom att välja "Settings" och sedan "Location" i menyn till vänster. Detta behövs för att din Vera skall kunna avgöra när solen går upp och ned exakt där den befinenr sig.


När detta är gjort kan vi börja med själva regeln som i vårat fall skall tända en golvlampa på kontoret tio minuter innan solens nedgång varje tisdag, onsdag, torsdag och fredag.


För att skapa en ny scen, välj  "Scenes" i vänstermenyn och klicka sedan på "Add Scene".

Steg 1:
Eftersom vi vill att solens nedgång skall starta vår scen väljer vi "Scheduler" som trigger. Vill du att den skall köras varje dag kan du välja "Daily". Jag vill dock att den bara körs fyra dagar i veckan så jag väljer "Weekly" och markerar sedan de dagar som jag vill att scenen skall köras. 


När detta är gjort måste vi välja tid när denna scen skall köras. Vi kan välja en exakt tidpunkt varje dag (t.ex. 18:00) men vi vill att solens nedgång skall avgöra så jag väljer "Before Sunset" i rullgardinsmenyn eftersom jag vill att lampan tänds 10 minuter innan solen går ned. När detta är klart är det bara att klicka på "Validate" för att gå vidare. Det går att lägga till ytterligare triggers eller delays om man skulle önska men det passar vi på nu då det inte behövs just i denna regel.

Steg 2:
Nu är det dags att få med själva Wall Plugen i regeln som ser till att lampan tänds. Så på frågan "What do you want to happen" clicka på "Select Devices" vilket innebär att du kommer att lista alla enheter som finns inkluderade på dina Vera Controller. I vårat fall är det våran Wall Plug som vi vill använda så vi markerar den och klickar på "Next.


Du kommer nu vidare och får välja om du vill att Wall Plugen skall slås av eller på. Vi vill att lampan skall tändas så vi väljer självklart "ON". Klicka därefter på Validate. 

Steg 3:
Nu skall vi välja när regeln skall köras (hemma, borta, dag, natt etc) och om vi vill ha notifikationer. I detta fall vill jag att lampan tänds oavsett var jag befinner mig eller vilken tid på dygnet det är så jag låter "When I am in any mode" vara kvar. Jag vill gärna ha ett email när regeln körs så på "Notify" these people så adderar jag min användare. (Tycker det är bra att lägga till en notifiering första gången du gör en regel för att se att allt fungerar som det skall). 


Vi kan också välja vilket rum vi kör denna regel i samt döpa den.
I mitt fall något så enkelt och tråkigt som "Solnedgång - Golvlampa på".


Därefter är regeln klar och det är bara att klicka på "FINISH".
Jag brukar alltid klicka på Run en gång för att se att mailet går iväg och ordentligt och du får det lilla, men ack så trevliga, "success"-meddelandet. Du kan nu också se när regeln körde senast och när den skall köras nästa gång.