När batterierna sätts i en sensor så försöker den via alla tillgängliga kanaler att finna en gateway. Detta kallas ”Link Mode”. Sensorn startar på den första kanalen och skickar ett meddelande som lyder ”Jag är nummer 12345, får jag tala med dig?”. Om den inte får något svar så inser den att det inte finns någon gateway på den kanalen och testar i stället nästa kanal.

När den testat alla kanaler och fastställt att det inte finns någon tillgänglig gateway så slutar den att skicka meddelanden i två timmar. Varje sådan här ”sökrunda” tar ungefär trettio sekunder men det drar ungerfär en dags batteritid. Som om den bara fortsätter att söka när gatewayen inte var tillgänglig så kommer batteriet att ta slut väldigt snabbt.

Efter två timmar startar processen om igen på första kanalen. På liknande sätt om sensorn t.ex pratar med Gatewayen på kanal 15 men har multipla misslyckade sändningar (2 ”heartbeats” som ger varsin rapport plus två omförsök, det vill säga 6 missade kommunikationer på rad) så utgår den den från att gatewayen den kommunicerade med inte längre finns tillgänglig och den går in i samma ”Link Mode”.

Anledningen till att detta är så viktigt är att om batteriet sätts i sensorn innan gatewayen är aktiv och redo att lyssna på sensorn så kommer sensorn att missa gatewayen och inte söka igen förän om två timmar. För att få sensorn att söka igen snabbare så måste du ta ur batterierna i minst 60 sekunder vilket get processorn chansen att fullständigt stänga ned. Sätt därefter i batterierna igen vilket innebär att sökningen efter gatewayen inleds per omgående. Om batterierna bara tas ur ett par sekunder så körs processorn fortfarande via kapacitans and börjar inte om när batterierna sätts i på nytt.

För att få den allra bästa startupplevelsen se till att gatewayen är strömförsörjd och aktiv innan du stoppar i batterierna i sensorerna, detta så att de kan starta och finna gatewayen direkt på den första sökningen. Om du har stoppat in batterierna i sensorerna innan gatewayen är aktiv så inneber det att det kommer att ta två timmar för dem att att ansluta till nätverket och börja rapportera sina avläsningar.